Monday, 23 June 2014

Lima Fasa: Bagaimana Untuk Berhenti Mengambil Makanan Dan Minuman Bergula

Anda ketagih gula? Tiba masanya untuk
mengembalikan minda anda kepada zaman sebelum mengenali gula.

Set semula deria rasa anda dan membasmi keinginan untuk makan makanan manis bukan sesuatu yang mudah, namun boleh dilakukan.
Sila cuba pelan lima fasa ini yang diadaptasi dari buku
Why Diets Fail: Because You’re Addicted to Sugar , oleh Nicole Avena, Ph.D.

FASA 1: Jauhi minuman bergula

Seseorang boleh minum sehingga 18 kg (70,000 kalori) gula terlarut dalam masa
setahun.
Minum minuman manis dan tiada serat (minuman ringan, air manis, minuman
kopi) meningkatkan tahap insulin anda dan menyebabkan anda rasa kepingin untuk makan. Dalam tempoh dua minggu, hentikan minum semua jenis minuman seperti itu.
Jika anda bosan minum air masak, minumlah kopi atau teh tanpa gula.

FASA 2: Jauhi makanan ringan bergula.

Kek, biskut, bar coklat—ucapkan selamat
tinggal. Jika boleh, pilih makanan segar
berbanding makanan yang diproses—kerana hampir 80% makanan diproses ditambah gula dalam kadar yang banyak.
Berhenti makan makanan manis yang anda paling gemar sekali, satu demi satu. Sehingga dua minggu berikutnya, berhenti terus dari makan semua makanan ringan bergula.
Pilih makan buah-buah kurang manis sekiranya anda terlalu teringin, contohnya, belimbing.

FASA 3: Kurangkan pengambilan kabohidrat mudah.

Sekiranya anda mengikuti dua fasa lepas,
anda telah mengurangkan separuh dari
kebergantungan terhadap gula—dan berat anda pasti sudah turun.

Seterusnya, sasarkan pada karbohidrat mudah, yang fungsinya sama seperti gula kepada badan anda. Buat senarai makanan yang diperhalusi (diproses) yang biasa anda makan, misalnya biskut kering, roti, mi/pasta, dan kurangkan satu demi satu dalam masa dua minggu.

Mula-mula cuba dengan mi. Misalnya jika anda biasa makan semangkuk mi, kurangkan pada setengah mangkuk, dan gantikan setengah mangkuk lagi dengan sayuran.

FASA 4: Gula tersembunyi.

Ini antara yang sukar dan boleh mengambil masa berminggu untuk dipelajari.
Pastikan anda periksa label kandungan pada bungkusan makanan sos, sambal, atau dressing untuk salad. Sekiranya anda lihat label “tanpa gula” berhati-hati kerana ada kalanya ia penuh dengan karbohidrat mudah.

FASA 5: Teruskan secara realistik.

Ia okay jika anda ingin menikmati manisan sekali-sekala, tetapi beri perhatian pada keinginan makan yang terhasil bila anda mengambil makanan bergula.
Sepotong kek mungkin cukup untuk seorang individu, namun bagi individu lain, sepotong kek menyebabkan dia ingin makan makanan manis lagi dan lagi sehingga menyebabkan ketagihan.

Faedah: Apabila anda dapat membuang
tabiat ini dan mengembalikan deria rasa
anda kepada normal, buah-buahan akan
terasa sangat manis—dan gula tambahan pada mana-mana makanan manis akan terasa manis melenting.

Laporan asal: Women’s Health Mag

No comments:

Post a Comment